We leven in een samenleving van overvloed. Veel te veel produceren en consumeren is de norm geworden. Onze maatschappij is verzadigd met spullen: we blijven kopen, vaak zonder na te denken over de gevolgen. Online aankopen, vaak goedkoop geproduceerd en van lage kwaliteit, stromen binnen. En tegelijkertijd raakt onze omgeving verstikt door deze berg aan goederen.
De impact hiervan is duidelijk merkbaar.
Bij Het Gouden Hart vzw werkten we jarenlang samen met een textielboer die wekelijks de "vodden" kwam ophalen. Dit zijn kledingstukken en schoenen die te slecht zijn voor de weggeefwinkel en die we niet in de winkel kunnen aanbieden. Voor elke kilo ontvingen we een kleine vergoeding. In de eerste jaren hielp dit ons bijvoorbeeld om verzekeringen te bekostigen. Dit was een win-winsituatie: de bezoekers konden hun oude spullen kwijt, en wij kregen een bescheiden financiële ondersteuning.
Recentelijk kregen we echter een bericht dat de textielboer de komende maanden tijdelijk geen spullen meer zal ophalen. Alle depots zitten overvol, en de prijzen voor ingezameld textiel zijn flink gekelderd. Artikelen in het nieuws bevestigen dat de situatie nijpend is: landen zoals Ghana en Kenia kunnen de stroom tweedehandskleding uit Europa niet meer aan. De markt is oververzadigd, zowel lokaal als wereldwijd.
Ook in onze eigen gemeenschap zien we de gevolgen van deze overvloed. Al jaren melden honderden mensen zich bij de weggeefwinkel met spullen die zelfs de kringloopwinkels weigeren aan te nemen. Tijdens een rondleiding bij een Kringloopwinkel, een paar jaar geleden, leerden we dat zij slechts één derde van de binnengebrachte kleding kunnen verwerken. De rest wordt direct doorverkocht aan handelaren, zoals de textielboer die ook bij ons kwam.
Reactie plaatsen
Reacties